W dniu 22 listopada 2018 roku 20 uczniów Zespołu Szkół nr 2 w Łukowie kształcących się w zawodzie kelner, miało możliwość doskonalenia swoich umiejętności pod okiem eksperta w dziedzinie gastronomii, jurora programy TOP CHEF Roberta Sowy.
Zadaniem uczestników warsztatów było wykonanie dań serwowanych podczas biznes lunchu tj.: zupy hiszpańskiej z kiełbasą chorizo, oliwkami i świeżo siekaną kolendrą, piersi z kaczki z karmelizowanymi jabłkami i rodzynkami oraz torciku bezowego z kremem waniliowym i owocami. Młodzi kelnerzy otrzymali olbrzymią dawkę wiedzy praktycznej w przygotowywaniu potraw, certyfikat uczestnictwa w warsztatach oraz książę z autorskimi przepisami kulinarnymi Roberta Sowy wraz z osobistym autografem.
Podsumowaniem warsztatów, była degustacja potraw i wzajemna wymiana doświadczeń.
Szkoła otrzymała również prawo do wytypowania ucznia, który będzie ją reprezentował 28 marca 2019 r. w finale konkursu „Kulinarny Talent” odbywanego podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych EuroGastro w Nadarzynie.
Wszystkim uczestnikom warsztatów serdecznie gratulujemy i życzymy kulinarnych inspiracji w tworzeniu nowych potraw.
Organizatorem warsztatów był kierownik szkolenia praktycznego p. Dariusz Olszewski, którego wspierały nauczycielki przedmiotów gastronomicznych p. Anna Przeździak oraz p. Lucyna Grono.