W piątek 10 marca br. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet odbył się 1 Kulinarny Puchar Polskiego Mięsa Wieprzowego i Wołowego. Celem konkursu było przede wszystkim zaprezentowanie jakości oraz walorów smakowych polskiego mięsa wieprzowego i wołowego.
O Puchar walczyło dziesięć dwuosobowych zespołów składających się z młodych adeptów sztuki kulinarnej reprezentujących szkoły gastronomiczne z terenu całej Polski a wśród nich dwie uczennice klasy II TEŻ – Amelia Hrycaj i Wiktoria Wilga. Zadaniem uczestników było przygotowanie dnia głównego z wykorzystaniem wybranego rodzaju polskiego mięsa wieprzowego i wołowego, jak również produktów regionalnych i sezonowych. Nasza ekipa przygotowała grasicę cielęcą na kapuścianym gniazdku, pikle kalafiorowe, lubelską lemieszkę skąpaną w trufli oraz sos z szalotek na bazie cydru lubelskiego i regionalnego miodu.
Organizatorem konkursu był Związek Polskie Mięso, a podmiotem odpowiedzialnym za realizację Akademia Kulinarna Marcina Budynka. Wydarzenie zostało objęte patronatem honorowym przez Klub Szefów Kuchni zrzeszający najwybitniejszych kucharzy w Polsce. Patronem medialnym wydarzenia był „Przegląd Gastronomiczny”.
Uczennice do konkursu przygotowała pani Anna Przeździak – nauczyciel przedmiotów zawodowych.
Informacja: Zespół Szkół Nr 2 w Łukowie